Szent Cecília Kórus

Főoldal » Helyi értéktár » Szent Cecília Kórus

Fókuszban

A jáki templom Szent Cecília Kórusa 1994-ben alakult a helyi általános iskola kisdiákjaiból Sabján Edit tanárnő vezetésével. Ma is énekelnek minden vasárnap és az ünnepi szentmiséken a templomban.

A jáki templom Szent Cecília Kórusa 1994-ben alakult a helyi általános iskola kisdiákjaiból Sabján Edit tanárnő vezetésével. Ma is énekelnek minden vasárnap és az ünnepi szentmiséken a templomban. Magas művészi színvonalon teszik hűséges szolgálatukat.

Korábban cd felvétellel is megajándékozták a tiszta hangok kedvelőit. Számos színvonalas rendezvényen léptek fel. Gyakran kaptak meghívást Ausztriába, de a kőszegi Lajtha László Nemzetközi Zenei Fesztiválon is szerepeltek. A budapesti Szent István Bazilikában megrendezett Millenniumi Kórustalálkozón a Szombathelyi Egyházmegyét képviselték. A piliscsabai Pázmány Péter Katolikus Egyetem által rendezett Egyházzenei Napok koncertjeire is meghívást kaptak. Az Európa Találkozón ők képviselték hazánkat Mariazellben, Mindszenty József bíboros halálának 30. évfordulóján.
Minden év karácsonyán koncertet adnak a Jáki templomban, amit érdeklődéssel várnak a jákiak, valamint a környező községek és Szombathely zeneszeretői.

A kórus tagjai közül került ki Lakner – Bognár András a szombathelyi Székesegyház karnagya, és Máté Judit orgonaművész, aki jelenleg Írországban él.
Európa hírű templomunk hírnevét öregbítik, a liturgia fényét emelik, az énekelni vágyó jákiaknak pedig magas színvonalú alkotó munkára ad lehetőséget.

Forrás: Németh Erika, Rácz Frida Javaslata az értéktárba történő bekerüléshez

Még több

Halottaskocsi, tűzoltó szerkocsik

Halottaskocsi, tűzoltó szerkocsik

A kéttengelyes tűzoltó szerkocsi sok településen megtalálható, jó állapotban való fennmaradása Tóth Ernő és családjának köszönhető, akik évtizedeken keresztül megőrizték pajtájukban. Az azt követő szakszerűtlen felújítás során eltűnt róla a „Jaák község” felirat. Az...

bővebben
Képszékek, útszéli keresztek, szakrális emlékek

Képszékek, útszéli keresztek, szakrális emlékek

Ják szakrális emlékei a falu központjában és a kivezető utak mentén a falu hívő lakosai által fogadalomból, emlékül állított épített örökségeink. A település képéhez hozzá tartoznak, gondozásukkal, megóvásukkal őseink emlékét, lelkiségét ápoljuk, megőrizzük, a faluképet gazdagítjuk.

bővebben
Szent Patrik és Szent Lénárd temetőkápolna

Szent Patrik és Szent Lénárd temetőkápolna

A 300 éves kápolna építészeti emlék, Szent Patrik tiszteletének egyedüli magyarországi emléke. Szakrális jelentőségét fokozza, hogy eredetileg fogadalmi kápolnának építették a dögvész (járvány) elkerülése érdekében, és ezután vették körbe a jáki régi temető sírhelyei.

bővebben