Halottaskocsi, tűzoltó szerkocsik

Főoldal » Helyi értéktár » Halottaskocsi, tűzoltó szerkocsik

Fókuszban

A kéttengelyes tűzoltó szerkocsi sok településen megtalálható, jó állapotban való fennmaradása Tóth Ernő és családjának köszönhető, akik évtizedeken keresztül megőrizték pajtájukban. Az azt követő szakszerűtlen felújítás során eltűnt róla a „Jaák község” felirat. Az egytengelyes szerkocsi Jaák felirattal ritka emléke a helyi tűzoltás korabeli gyakorlatának és műszaki hátterének. Az Értéktár Bizottság célja a két tűzoltó […]

A kéttengelyes tűzoltó szerkocsi sok településen megtalálható, jó állapotban való fennmaradása Tóth Ernő és családjának köszönhető, akik évtizedeken keresztül megőrizték pajtájukban. Az azt követő szakszerűtlen felújítás során eltűnt róla a „Jaák község” felirat.

Az egytengelyes szerkocsi Jaák felirattal ritka emléke a helyi tűzoltás korabeli gyakorlatának és műszaki hátterének. Az Értéktár Bizottság célja a két tűzoltó lovas szerkocsi biztonságos elhelyezése és bemutatása a nagyközönség részére.

Az 1976. évjáratú ZUK típusú gépkocsi mindössze 8200 km-t futott, OT minősítést nem kaphat, mivel korábban motorcsere történt benne, de hasonló tűzoltó gépkocsi létezéséről a környéken nincs ismeretünk.

Az utoljára 1982-ben használt halottas szerkocsi (Szent Mihály lova) páratlan helytörténeti emlék, megőrzése továbbá szakrális jelentőséggel is bír. Ismereteink szerint 1963 után használták, elsősorban a házi ravataltól történő halottszállításra. A TSZ nyugodt vérmérsékletű lovakat vásárolt a halottas kocsihoz, ugyanis egy alkalommal a lovak megbokrosodtak és a kocsi megsérült. 1982 óta jákiak generációi nőttek fel a mai napig úgy, hogy a kocsi létezéséről nem volt tudomásuk, az a nyilvánosság elől rejtve volt.

Még több

Képszékek, útszéli keresztek, szakrális emlékek

Képszékek, útszéli keresztek, szakrális emlékek

Ják szakrális emlékei a falu központjában és a kivezető utak mentén a falu hívő lakosai által fogadalomból, emlékül állított épített örökségeink. A település képéhez hozzá tartoznak, gondozásukkal, megóvásukkal őseink emlékét, lelkiségét ápoljuk, megőrizzük, a faluképet gazdagítjuk.

bővebben
Szent Patrik és Szent Lénárd temetőkápolna

Szent Patrik és Szent Lénárd temetőkápolna

A 300 éves kápolna építészeti emlék, Szent Patrik tiszteletének egyedüli magyarországi emléke. Szakrális jelentőségét fokozza, hogy eredetileg fogadalmi kápolnának építették a dögvész (járvány) elkerülése érdekében, és ezután vették körbe a jáki régi temető sírhelyei.

bővebben
Jáki Művésztelep

Jáki Művésztelep

A Jáki Művésztelep magán- és alkotói kezdeményezésre létrejövő évente megrendezésre kerülő alkotótábor, melynek hagyományos megrendezése a tábor alapító tagjai, részt vevői, a helyi művészpalánták és a falu kulturális közössége szempontjából is üdvös.

bővebben