Az indulás
A faluban mindig voltak olyan gazdák, akik összeszedték a gyümölcsöt, nem hagyták veszendőbe menni. Cefrézték és pálinkát főzettek belőle. 2010 után egyre nagyobb népszerűsége lett a pálinkának, a pálinkafőzésnek. Ezt a folyamatot a jövedéki adó eltörlése is segítette.
2012-ben az akkor még működő Polgári és Gazdakör tagjai eldöntötték, hogy a templom búcsújához a Szent György búcsúhoz kapcsolódóan pálinkaversenyt szerveznek.
Először 17 pálinkával neveztek a résztvevők. Egy zsűri helyben kóstolta és bírálta a benevezett italokat, így alakult ki a sorrend és a minősítés. Később egyre többen neveztek, az utóbbi években 30 és 40 közötti párlat volt a versenyeken. Családi és baráti kapcsolatok révén falun kívüli nevezők is voltak.
A bírálat menete
Az idők folyamán a bírálat menete változott. Egymástól függetlenül először 2 majd később 3 szakavatott bíráló pontozza a pálinkákat. Természetesen a nevezők személyét a bírák nem ismerhetik. A három bírálat átlagából alakul ki a sorrend és a minősítés.
A verseny csúcspontja a közös kóstolás, ahol a nevezők és az érdeklődők megkóstolhatják a benevezett italokat, majd a legjobb 5 közül a közönség választja ki a végső győztest és a helyezetteket. A bírálat alkalmából a szakemberek szöveges értékelést is írnak a pálinkákról. A kóstolón ezt felolvassák. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy az esetleges hibákból illetve pozitívumokból okulva egyre jobb, kiválóbb minőségű párlattal neveznek a versenyzők.
Ez a rendezvény is hozzájárul a pálinka, mint hungaricum népszerűsítéséhez. Az idén (2021.) már a 10. jubileumi verseny kerül megrendezésre.
Forrás: Hegedűs István és Rácz Károly javaslata a pálinkaverseny helyi értéktárba való felvételéhez.