A jáki fazekas hagyomány

Főoldal » Helyi értéktár » A jáki fazekas hagyomány
jáki faezaksság

Fókuszban

A hivatalos dokumentumok szerint 1613 óta működött Jákon fazekascéh, azonban a kézműves mesterség hagyománya ennél jóval régebbi gyökerű. Egyes feltételezések szerint már az ókorban is bányásztak agyagot a településen.

A hivatalos dokumentumok szerint 1613 óta működött Jákon fazekascéh, azonban a kézműves mesterség hagyománya ennél jóval régebbi gyökerű. Egyes feltételezések szerint már az ókorban is bányásztak agyagot a településen. A jáki fazekasság virágzása idején volt idő, amikor 69 jáki fazekasmester hajtotta a korongot. A mesterség évszázadokon át apáról fiúra szállt.

A jáki fazekasságnak három dolog kedvezett

  • Kétfajta agyag lelőhely volt a faluban
  • Nagyvárosok közelsége
  • Az égetéshez szükséges olcsó tűzifa is rendelkezésre állt

Milyen volt a hagyományos jáki kerámia?

A jáki fazekasok mindig is elsősorban használati tárgyakat készítettek. Kedvelt volt a fröccsentett, szétspriccelt máz, a domborműves díszítés, de különböző mázakkal motívumokat nem igazán festettek. A tejesfazekak oldalára keresztet írtak: óvó-védő, rontásűző jelképként – az is jellemző volt, melyik család hogyan rakta fel. Nem köcsögöztek, tejesfazekat csináltak.

A jáki fazekasság hanyatlása és vége

A szakma akkor kezdett hanyatlani, amikor az 1800-as években megjelent a konyhákban a sparherd, melegített vaslapon kezdtek el főzni. Ezzel egy időben megjelentek a paraszti háztartásokban a zománcozott öntöttvas főzőedények, nem volt már tömeges igény a fazekasok termékeire.
A háború előtt a feljegyzések szerint már csak 6-an foglalkoztak fazekassággal.

A legutolsó időkben, az 60-as évektől már csak hárman osztoztak jákiak a piacon. Tóth Ferenc vitte a Fő téren az idegenforgalmat, díszes iparművészeti tárgyakat készített. Takács Lajos piacozott. A harmadik tradicionális nagy család Jákon Némethék voltak: ők a virágcserépre álltak rá. Akkoriban a Kertész TSZ nagy mennyiségben vette meg ezeket. Némethék kitalálták, hogy présgépekkel hogyan lehet agyagból tömegesen virágcserepeket készíteni.
Némethék évtizedek óta nem foglalkoznak már a mesterséggel, Tóth Ferenc családjában sem vitte senki tovább a hagyományokat. Takács Lajos pedig több éve végleg abbahagyta a piaci árulást. Pedig az ő családjában 1826 óta folyamatosan voltak jáki fazekasmesterek, apáról fiúra szállt a mesterség.
Az egyik utolsó jáki fazekas, Udvardi Balázs, aki műtárgyvédelmi asszisztensként a Savaria Múzeumban dolgozik.

Pais-Horváth Szilvia is csaknem harminc éve foglalkozik kerámiázással. Évtizedek óta Jákon él, a helyi Jáki Nagy Márton Általános Iskolában 20 éve tart kerámia szakkört, ahol igyekszik a helyi általános iskolás gyerekekkel megszerettetni ezt a sokszáz-éves gyönyörű hagyományt.

Forrás:
• Pais-Horváth Szilvia: Javaslat „A jáki fazekas hagyomány” értéktárba történő felvételéhez
• Fábián Gyula: A Jáki gerencsérek – A Vasi Szemle Könyvei 1. (Szombathely, 1934)
• Pais-H. Szilvia: Az utolsó jáki fazekas is abbahagyta a piacozást Szombathelyen – 400 éves tradíciónak lett vége (I. rész)
• Pais-H. Szilvia: Volt idő, amikor 69-en hajtották Jákon a korongot, ma jó ha ketten – itt a vége (II. rész)
A jáki fazekasság múltja a Savaria Múzeum fotóarchívumában
MELLÉKLETEK

Jáki gerencsérek a falu szélén

Egy jáki fazekas udvarán, száradó cserepekkel (Forrás: Savaria Múzeum)

Takács József jáki fazekas

Jáki fazekas (Forrás: Savaria Múzeum)

Jáki fazekas (Forrás: Savaria Múzeum)

Jáki céhkorsó

1934-es közös kiállításon a jáki fazekasok

A jáki fazekasok eszközei (Forrás: Nyugat.hu, készítette Mészáros Zsolt)

Tárgyi emlékek (Forrás: Nyugat.hu, készítette Mészáros Zsolt)

Tárgyi emlékek (Forrás: Nyugat.hu, készítette Mészáros Zsolt)

Még több

Halottaskocsi, tűzoltó szerkocsik

Halottaskocsi, tűzoltó szerkocsik

A kéttengelyes tűzoltó szerkocsi sok településen megtalálható, jó állapotban való fennmaradása Tóth Ernő és családjának köszönhető, akik évtizedeken keresztül megőrizték pajtájukban. Az azt követő szakszerűtlen felújítás során eltűnt róla a „Jaák község” felirat. Az...

bővebben
Képszékek, útszéli keresztek, szakrális emlékek

Képszékek, útszéli keresztek, szakrális emlékek

Ják szakrális emlékei a falu központjában és a kivezető utak mentén a falu hívő lakosai által fogadalomból, emlékül állított épített örökségeink. A település képéhez hozzá tartoznak, gondozásukkal, megóvásukkal őseink emlékét, lelkiségét ápoljuk, megőrizzük, a faluképet gazdagítjuk.

bővebben
Szent Patrik és Szent Lénárd temetőkápolna

Szent Patrik és Szent Lénárd temetőkápolna

A 300 éves kápolna építészeti emlék, Szent Patrik tiszteletének egyedüli magyarországi emléke. Szakrális jelentőségét fokozza, hogy eredetileg fogadalmi kápolnának építették a dögvész (járvány) elkerülése érdekében, és ezután vették körbe a jáki régi temető sírhelyei.

bővebben